Соціологи і регіональний розвиток

Автор: . 17 Гру 2014 в 20:15

kruglij-stol-mini19 листопада в Херсонському державному університеті відбувся круглий стіл з теми «ТВОРЧИЙ КЛАС РЕГІОНУ: ЕКСПЕРТНЕ БАЧЕННЯ СТРАТЕГІЇ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ ХЕРСОНЩИНИ».

 

IMG_0471

В роботі круглого столу взяли участь авторитетні експерти: вчені, працівники освіти, лідери відомих громадських організацій, представники облдержадміністрації, місцеві політики, журналісти.

Відкрив круглий стіл ректор Херсонського державного університету професор О.Є.Ходосовцев, який неодноразово брав слово і виступив у дискусіях. Він привітав учасників, спрямував роботу круглого столу на пріоритетні напрямки розвитку соціальної сфери, екологічної і туристично-рекреаційної підсистем обласної інфраструктури. Олександр Євгенович підкреслив, що херсонські університети, зокрема, Херсонський державний університет, це надійні помічники облдержадміністрації в питаннях розробки стратегії регіонального розвитку, і сам ректор і провідні фахівці університету є членами робочої групи ХОДА по розробці стратегії регіонального розвитку.

IMG_0505

В роботі круглого столу взяли участь представники трьох університетів: ХДУ, ХНТУ і ХДАУ, зокрема – від ХНТУ брали активну участь у обговоренні два завідувача кафедр, професори Ф.Г.Семенченко і М.В.Шарко.

Ініціатор круглого столу – громадська організація Центр досліджень південноукраїнського прикордоння і її директор – доцент кафедри соціально-економічної географії Володимир Коробов, який одночасно є активістом Херсонської обласної організації Соціологічної асоціації України, членом бюро цієї організації, найдосвідченішим соціологом нашого регіону.

IMG_0624Захід проведений в рамках проекту «Регіональна політика в Україні: громадський моніторинг стратегій регіонального розвитку», який реалізується Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень (м. Чернігів) у партнерстві з Асоціацією регіональних аналітичних центрів, Інститутом громадянського суспільства, Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад», Офісом Ради Європи в Україні за підтримки Європейського Союзу.

Активну участь у підготовці круглого столу і виданні збірки доповідей його учасників взяв голова ХОВ САУ кандидат соціологічних наук, доцент кафедри соціально-економічної географії Херсонського державного університету Микола Гоманюк. Херсонські соціологи не випадково проявляють зацікавленість у проблемах регіонального розвитку, цей інтерес і академічний – у ХДУ викладається курс «Теорія регіонального розвитку», і відповідні матеріали використовуються у викладанні.

Регіоналістика – важливий міждисциплінарний науковий напрямок, на якому працює багато соціологів в світі і в Україні. Достатньо нагадати, що Міжнародна соціологічна асоціація має такі Research Committees (дослідницькі комітети) як Research Committee on Sociology of Urban and Regional Development RC21 (дослідницький комітет № 21 – соціології міста і регіонального розвитку), та кілька інших Research Committees, Working Groups, та Thematic Groups, які включають дослідження регіональних проблем і аспектів соціального розвитку.

IMG_0633

Велике значення має суспільна значущість проблем регіонального розвитку, херсонські соціологи – прибічники соціологічного активізму, уважні інтерпретатори соціологічного акціоналізму, прагнуть брати участь у конструюванні Херсонщини як сучасного євро регіону, де людям буде приємно і комфортно жити.

Викладачі кафедри соціально-економічної географії на чолі з завідувачем доцентом Мальчиковою Д.С. виявилися найактивнішими організаторами і учасниками заходу. З програмною доповіддю виступив декан факультету біології, географії і екології Ігор Пилипенко.

IMG_0608

Великий інтерес у учасників викликала чудова презентація завідувача кафедри ботаніки професора Івана Мойсієнка, присвячена стратегії розвитку екологічної підсистеми області. Виступив професор із Луганська Юрій Кисельов. Яскраву доповідь зробив відомий лідер громадянського суспільства в нашій області – керівник обласної організації Комітету виборців, член бюро ХОВ САУ України Дементій Білий.

Матеріали круглого столу планується видати окремим збірником. Резолюція буде доопрацьована і також опублікована.

Особливістю проведеного «круглого столу» є високий рівень професійної і наукової підготовки учасників, цей факт визначив змістовність заходу, колективний інтерес і зацікавленість його учасників. Проте не всі запрошені прийшли. На жаль, не змогла прийти Валентина Івановскі, ватажок громадської організації, яка також опікується проблемою розробки стратегії регіонального розвитку. В мережі Фейсбук вона висловлює критичні зауваження до облдержадміністрації, яка не збирає робочу групу з розробки стратегії РР, не управляє так би мовити, процесом.

Приклад нашого «круглого столу» показує, що старі часи пройшли, коли треба було чекати на «команду зверху», можна і треба без «керівної і направляючої ролі» влади робити своє. Організували «круглий стіл» не за командою ХОДА, а за власною ініціативою, та не протиставляємо себе ХОДА, запросили до участі Капустіну Ларису Володимирівну, заступника начальника департаменту економічного розвитку і торгівлі ХОДА, багато учасників – члени робочої групи ХОДА з розробки стратегії регіонального розвитку, в тому числі ректор ХДУ – професор О.Є.Ходосовцев. Треба розробляти стратегію спільно – владі, самоврядуванню, бізнесу, науці і громадському сектору.

IMG_0610Соціологи можуть «підставити плече», тому що стратегію розробляти необхідно із врахуванням результатів соціологічних досліджень, проведених у регіоні.

Поки що ми не зовсім розуміємо, чи є чітко визначені інтереси і пріоритети нового уряду відносно Херсонщини, чи є політика уряду по відношенню до нашого регіону? Без узгодження з такою політикою важко писати нову стратегію для регіону.

Має значення узгодження стратегій розвитку нашого краю і сусідніх областей – Миколаївської, Одеської, Запорізької, Дніпропетровської. Достатньо згадати дві теми, щоб довести таку необхідність: плани миколаївського концерну «Нібулон» впливають на розвиток нашої області, наприклад, будівництво зернових терміналів на Дніпрі на території Херсонщини; традиційно доля херсонського морського порту залежить від конкуренції із одеськими морпортами; а сплив Запорізької АЕС на розвиток сусідніх регіонів нещодавно став очевидним на прикладі наслідків аварії енергоблоку цієї станції. Тому ми не можемо в Херсоні писати стратегію розвитку ізольовано від інших областей України.

Для соціологів очевидно, що в стратегії розвитку нашої області проявився економічний «перекіс», занедбано питання соціального розвитку, в новій стратегії ми, херсонські соціологи, мусимо виправити цей недолік, добряче виписати соціальний розділ, розробити соціальні аспекти регіонального розвитку.

Неможливо написати ефективну і якісну стратегію розвитку не спираючись на плани розвитку великих підприємств. На жаль, ми погано знайомі з такими планами брендових корпорацій як «Чумак» чи «Данон», наприклад.

Формування нової стратегії регіонального розвитку вимагає напруження інтелектуальних сил, творчого класу регіону. Дементій Білий, Олександр Мошнягул, Валентина Івановскі праві – необхідно залучити до цього процесу не тільки вчених, чиновників і підприємців, але й широкі верстви громадськості, активістів громадянського суспільства. Особливо на етапі контролю за виконанням планів стратегічного розвитку.

Володимир Коробов

Рубрики: Новини


Отзывов пока нет.

Ваш отзыв