Стратегія не можлива без соціології

Автор: . 20 Лип 2014 в 17:58

hersonski-mrijniki_miniХерсонські соціологи розпочали роботу в проекті «Регіональна політика в Україні: громадський моніторинг стратегій регіонального розвитку».

 

hersonski-mrijnikiВ час  масштабної  суспільної кризи, коли доводиться думати про елементарне виживання родин і громад, знаходяться люди, які мають сміливість думати про майбутнє, конструювати моделі нашого майбутнього і розробляти сценарії його розвитку. Такий підхід робить нашу діяльність змістовною, а життя – осмисленим і оптимістичним. Без мети, без мрії, без плану на майбутнє жити неможливо. Це правило стосується як окремої людини, так і суспільства в цілому.

Під керівництвом губернатора Херсонщини Бориса Віталійовича Сіленкова свого часу колектив херсонських вчених – представників місцевих університетів – розробив Стратегію економічного та соціального розвитку Херсонської області до 2015 року. На той час (2006 рік) це був високоякісний і сучасний документ, який включав напрямки розвитку людського потенціалу, підвищення якості життя населення, розвитку базових галузей економіки, освіти, здоров’я, охорони навколишнього середовища та послуг населенню. Стратегія пропонувала зосередити зусилля на інноваційно-інвестиційному розвитку наукоємних напрямків та створенню необхідних високоефективних системних інфраструктур для участі в формуванні і впровадженні національних та міжнародних програм.

На цей час вказана Стратегія вичерпала свій потенціал, виникли нові умови, обставини, які вимагають переосмислити і переформулювати стратегію регіонального розвитку. Уряд поставив перед обласними державними адміністраціями відповідне завдання. Особливістю розробки нової Стратегії буде активна участь в цьому процесі громадськості, громадських організацій. Херсонський Центр досліджень південноукраїнського прикордоння, до складу якого входять студенти і викладачі місцевих університетів, який входить в Асоціацію регіональних аналітичних центрів, з самого початку розробки нової стратегії регіонального розвитку Херсонщини бере у цьому процесі саму активну участь.

Ця робота ведеться в рамках проекту «Регіональна політика в Україні: громадський моніторинг стратегій регіонального розвитку». Партнери проекту: Інститут громадянського суспільства (м. Київ), Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад» (м. Київ), Офіс Ради Європи в Україні (м. Київ).Мета проекту: підвищення ефективності державної політики у сфері регіонального розвитку шляхом залучення мережі аналітичних організацій громадянського суспільства для розробки, аналізу та моніторингу стратегій регіонального розвитку в Україні та впровадження рекомендацій по вдосконаленню стратегій регіонального розвитку на строк до 2020 року.

Основні завдання проекту:

  • залучити 25 аналітичних центрів з кожного регіону України до діяльності у складі Асоціації регіональних аналітичних центрів з метою аналізу державної політики у сфері регіонального розвитку та підвищення її ефективності;
  • виробити методологію для: розробки стратегій регіонального розвитку; аналізу відповідності стратегій регіонального розвитку цілям державної регіональної політики; аналізу здійсненності стратегій регіонального розвитку; моніторингу стратегій регіонального розвитку;
  • підвищити обізнаність  представників аналітичних інститутів громадянського суспільства у сфері розробки, аналізу відповідності та здійсненності, моніторингу регіональних стратегій розвитку;
  • зміцнити інституційний та аналітичний потенціал Асоціації регіональних аналітичних центрів;
  • вплинути на процес розробки стратегій регіонального розвитку; здійснити аналіз відповідності стратегій регіонального розвитку у 25 областях України цілям державної регіональної політики; здійснити аналіз здійсненності стратегій регіонального розвитку в Україні; здійснити моніторинг стратегій регіонального розвитку;
  • провести лобістську кампанію для впровадження проектних рекомендацій, спрямованих на підвищення ефективності державної політики регіонального розвитку.

Експерти центру вже взяли участь у двох тренінгах з теми в Ужгороді і Чернігові. Розроблено документ Інфраструктура Херсонської області, який дає змогу уявити основу для розробки нової стратегії.

Директор Центру Володимир Коробов під час Днів науки 13 травня ц.р. виступив з відкритою лекцією з теми«Соціальні і географічні чинники оновлення стратегії регіонального розвитку Херсонщини» перед студентами і викладачами факультету біології, географії і екології Херсонського державного університету. На 30 червня ц.р. заплановано проведення круглого столу «СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ: ВИКЛИКИ, ПРОБЛЕМИ І ТРЕНДИ».

Керівник проекту, кандидат соціологічних наук Володимир Коробов вважає, що «Майбутнє і стратегії майбутнього розвитку регіону мають для нас вирішальне значення, без концептуального і осмисленого розвитку неможливо розраховувати на покращення нашого життя і втілення кращих інтенцій нашого народу». Для реалізації проекту розробки стратегії регіонального розвитку дуже важливим є співпраця громадської організації, органів влади і університету. Вирішальною є підтримка кафедри соціально-економічної географії (завідувач Мальчикова Д.С.), факультету біології, географії і екології (декан Пилипенко І.О,), і керівництва Херсонського державного університету (Ректор професор Ходосовцев О.Є.). Таке поєднання зусиль – гарантія успіху ініціативи.

Володимир Коробов

Stat-ya-o-proekte-v-Novom-dne.doc Novy-j-den-_2014_07_31.jpg

Рубрики: Новини


Отзывов пока нет.

Ваш отзыв