Не інтерв’ю єдиними

Автор: . 08 Бер 2024 в 16:02

eksp

Херсонські соціологи долучилися до збору музейних експонатів з часів окупації, визволення та протистояння російській агресії. Вже зібрано понад 200 експонатів. Долучайтеся!

 

 

З моменту початку повномасштабної російській агресії соціологи Херсонського відділення Соціологічної асоціації України почали збирати матеріали про війну. Переважно це були глибинні інтерв’ю. Разом з БФ «Об’єднання» в 2022 році ми провели дослідження «Спеціаліст в умовах окупації» https://www.fundunion.org/2022/11/ksoccupation.html , разом з біологами з Херсонського державного університету ми провели опитування співробітників об’єктів природоохоронного фонду http://bulletin-esgeograph.org.ua/ukr/e-version/volume-89/810-homanyuk-et-al  , з колегами з ГО «Романо тхан» з’ясовували деталіісторії про поцеплений ромами російський танк https://trafo.hypotheses.org/46050 та провели низку інших досліджень.

exp

В 2022 році ми почали також збирати артефакти присвячені війні. Частину з них – окупаційні газети та плакати, оголошення про пошук зниклих людей, патріотичні листівкичасів окупації тощо ми вже передали в Державний архів Херсонської області. А в 2023 році ми також почали збирати об’ємні артефакти, які можуть розповісти про війну не менше ніж люди. Зараз в нашій колекції понад 200 експонатів. Наприклад, граната зі сльозогінним газом, яка використовувалась під час розгону акцій протесту в Херсон в 2022 році, електронний годинник з катівні, зразки гуманітарної допомоги, шеврони військових, які знаходилися в Херсоні тощо.

exp-02

 

Ми звертаємося до усіх херсонців приєднатися до збору експонатів, які можуть збагатити фонди як Херсонського краєзнавчого музею, так і майбутньому Музею Спротиву в Херсоні. Експонатами можуть бути будь-які речі. Зараз часто можна зустріти на музейних вітринам осколки чи стріляні гільзи. Але війна – це не тільки стрільба. Будь-який предмет, який пов’язаний з подіями 2022-2024 років може бути експонатом. Стрічка, картинка, книга, обігрівач, пляшка, прапорець, плакат, значок, елемент одягу або побутового життята що завгодно. Якщо у вас є чим поділитися, просимо написати нам на сторінці нашого проекту у Фейсбуку «Херсон. Звільнена карта» https://www.facebook.com/profile.php?id=61552527291049  . На цій же сторінці ми будемо знайомити вам як зі вже знайденимиекспонатами, так і з новими надходженнями.

 

exp-03

 

 

Здійснюється в межах проекту «Звільнена карта Херсона» за підтримкиЄвропейського фонду за демократію (EED) 

Европейский фонд за демократию — Википедия

Рубрики: Новини


Отзывов пока нет.

К сожалению, комментарии закрыты.