Лемент Херсонщини

Автор: . 28 Січ 2024 в 11:35

 

p-xlamentХерсонське обласне відділення САУ та херсонські митці разом з партнерами з Українського культурного центру в Таллінні взялися за створення літопису-манускрипту.

photo_2024-01-28 11.29.12

Пам’ятаєте як виглядають старовинні літописи? Масивні рукописні книги з гравюрами, де описуються дні минулі. Херсонські митці, соціологи, дизайнери взялися за справу створити сучасний літопис Херсонщини, тобто задокументувати те, що відбулося з нашою рідною Таврією після російського вторгнення, і видати цей документ у вигляді книги. І щоб надати такому літопису «ваги» вони вирішили зробити це за допомогою старовинних технологій.

Тут у нагоді стався Анатолій Лютюк – керівник Українського культурного центру в Таллінні, митець та друкар. Книги з цього видавництва є у найбільших бібліотеках світу – в бібліотеці Вернадського в Києві, бібліотеці Ватикану, в Лондоні. Він та його колеги взялися провести майстер-класи з каліграфії, високого друку, дизайну рукописних книг, виготовлення книг. Херсонські соціологи взялися зібрати історії для літопису. Це історії херсонців, тавричан, які були свідками історичних подій, які відбулися на нашій землі – опір загарбникам, окупація, протести, визволення Херсона, підрив Каховської дамби, бої понад Дніпром.

Писати і малювати в цій книзі будуть теж херсонці – художники та графіки з Херсона, яких зараз розкидало по всьому світові. Для цього вони у лютому 2024 року збираються на резиденцію у Таллінні. Рукодільний папір, гусячі пера, натуральні чорнила та справжні каламарі вже чекають на них.

Проте натхненники проекту – Володимир Рейнхарт та Олена Таскаліна вирішили, що нехтувати цифровими технологіями тут не варто. За результатами роботи над Книгою планується також «оживити» героїв літопису і створити анімовані ролики, які будуть доступні на сайті проекту. Наразі про учасників проекту та про те, що вже зроблено, можна почитати на сторінці проекту в ФБ та Інсті.

photo_2024-01-28 11.29.16photo_2024-01-28 11.29.19

Організатори проекту: Центр української культури, м. Таллінн, https://ukk.ee/ Ukraina Kultuurikeskus та Херсонське обласне відділення Соціологічної асоціації України

Проєкт “Lament of Kherson region” підтримує Європейський Союз за програмою Дім Європи (www.houseofeurope.org.ua). House of Europe

photo_2024-01-28 11.29.22

Рубрики: Новини


Отзывов пока нет.

Ваш отзыв