РРОМА ТАЙ МАРИМО

Автор: . 10 Січ 2023 в 1:05

РОМА І МАРІМО — копияХерсонське відділення САУ взяло участь в дослідженні ромської спільноти та представило результати в мистецькому форматі

 

РОМА І МАРІМО«Ррома тай маримо» на мові сервів – однієї з ромських груп, яка проживає в Україні, означає «Цигани та війна». Відразу зауважимо, що слово «цигани» абсолютно толерується ромами. Воно охоче вживалося ромами під час інтерв’ю і в ході фінального обговорення продукту. Під час реалізації проєкту ми поставили задачу подивитися як війна вплинула на ромську громаду в Україні. Відомо, що українські роми на півдні та сході  України потрапила у зону бойових дій та окупацію, багато хто опинився за кордоном, багато хто втратив житло та своїх близьких. Це призвело до змін і в житті, і в свідомості циганів. Серед ромів з’явилися волонтери, захисники вітчизни, активісти, які працюють та воюють разом з українцями різного етнічного походження.

23 грудня ми провели перше публічне читання документальної п’єси «Роми й  марімо», написаної на основі  реальних історій, взятих з розшифровок глибинних інтерв’ю з циганами. Це текст про українських ромів які зіткнулися з війною та окупацією. Війна поставила перед нами і ромами безліч запитань, на які й шукають відповіді герої п’єси. Після показу віддулося обговорення, в якому взяли участь учасники проєкту, цигани з різних країн та ромознавці. На зустрічі були присутні авторка п’єси Тетяна Кіценко з Києва та режисер читки Микита Поляков с Сумського театру драми та комедії.

Багато дебатували. Але загальний висновок був один – проект треба продовжувати, доопрацьовувати п’єсу, ставити на її основі виставу, залучаючи експертів з ромського середовища, і показувати її широкому загалу.

Снимок экрана 2023-01-09 в 23.08.18Пʼєсу було створено в рамках проєкту «Ми всі українці», який реалізовувався Херсонським відділенням Соціологічної асоціації України та ГО «Романе Тхан» за підтримки Інституту Гете (програма «Стабілізаційний фонд культури і освіти»).  

 

Премʼєра

«РОМА І МАРІМО»

Запрошуємо Вас на перше публічне читання документальної п’єси «Роми й  марімо», написаної на основі  реальних історій. Це текст про українських ромів які зіткнулися з війною та окупацією. Війна поставила перед нами і ромами безліч запитань, на які шукають відповіді герої п’єси. Після показу – обговорення. Ми хочемо почути вашу думки наскільки цей текст відповідає вашому баченню ситуацію, і чи варто ставити на його основі виставу. На зустрічі будуть присутні авторка п’єси Тетяна Кіценко та режисер читки Микита Поляков.

Прэмьера

«РРОМА ТАЙ МАРИМО»

Манушалэ, акхарас тумэн тэ дикхэн документально пьеса «Ррома тай маримо». И пьеса стоди пай кодэла истории, со розпхэнэнас амэнди и рром андай Украйина. Кадэла истории пала рромэнго, касти прижэляпэ тэ жувэн андэ ла войнати врямя тала русыцко окупацыя. Адесутно маримос  андэ Украйина вазгля англа амэндэ бут пушымата тай амарэ ғероюря андай пьеса лэн тэ родэн пэр лэндэ ответуря. Писля кода, сар сыкадёла и пьеса, амэ акхарас тумэн тэ дас дума пала кода, со тумэ дикхле тай тэ пхэнэн, со тумэ гындий пала када. По сыкайимос амэнца авэла и авторка ла пьесати Тэтяна Кицэнко тай о рэжисёри — Мыкыта Поляков.

Створено в рамках проєкту «Ми всі українці», який реалізовувався Херсонським відділенням Соціологічної асоціації України та ГО «Романе Тхан» за підтримки Інституту Гете (програма «Стабілізаційний фонд культури і освіти»).

 

Рубрики: Новини


Отзывов пока нет.

Ваш отзыв