Етнографічна відеоекскурсія. Комунікація в умовах карантину

Автор: . 22 Вер 2021 в 13:01

etnografichna_ekskursia_miniПроект ХОВ САУ, спрямований на створення етнографічної онлайн екскурсії дав змогу відчути недоліки онлайнкомунікації

 

etnografichna_ekskursia1Реалізація проекту «Спільне минуле – спільне майбутнє» розпочалась у травні 2021 року. Мета проєкту – розробка етнографічної відеоекскурсії в інтернаціональній команді. Керували проектом молоді менеджери з України, Румунії та Чехії. Тож додатковою метою проєкту було набуття навиків міжнародної громадської співпраці. Для досягнення цього було заплановано провести онлайн-лекторій для представників українських молодіжних ГО від європейських колег з Чехії та Румунії, а також розробити етнографічну відеоекскурсію спільними зусиллями представників трьох країн: України, Чехії та Румунії.

Онлайн-лекторій відбувся в період з 29.05.2021 р. по 06.06.2021 р. До участі в лекторії були залучені як вітчизняні експерти (Тетяна Хорошун, екс-керівницяя молодіжної ГО «Egea Kharkiv», Олена Афанасьєва, керівниця Центру культурного розвитку “Тотем”), так і партнери з Європи (Коріна Тодеа, керівниця румунської ГО «EGEA Cluj-Napoca» та Любош Рибінкар, керівник чеської молодіжної ГО «EGEA Olomouc»). Учасники лекторію зазначили, що:

– завдяки тренінгу я повністю впевнений що і як мені треба робити для покращення менеджменту в моїй ГО;
– доволі складно виділити окремий момент з лекцій, оскільки власне тема менеджменту ГО цікавила і лектори зуміли точно і якісно передати всю інформацію і доступно її донести. Тому, питань не виникало, а ті що з’являлись, були розкриті під час презентацій;
– була надана велика кількість інформативного матеріалу, яка повністю вичерпала мої запитання.

etnografichna_ekskursia2Незважаючи на спрямованість гранту на персональний розвиток, всі, хто брали участь в реалізації ініціативи «Спільне минуле – спільне майбутнє» виросли як спеціалісти, отримали важливий польовий та аналітичний досвід, і що не менш важливо розвинули свої «м’які» навички. Вкотре переконуємось, що робота з людьми є чи не найбільшою складністю в будь-якому проекті. Помічниця головного менеджера проекту, керівниця румунської ГО «EGEA Cluj-Napoca» Коріна Тодеа поділилась своїми враженнями: «Це так важко працювати з людьми. О Боже, це було так важко для мене працювати з людьми і я не знаю чому. Мені здавалось ніби ми говоримо різними мовами, не зважаючи на те, що живемо в одній країні!»
etnografichna_ekskursia4А тим більше ця проблема проявляється, коли спілкування ускладнюється тим, що учасники фізично знаходяться в різних країнах і єдино можливим майданчиком для комунікації стає онлайн простір. Все-таки онлайн комунікація все ще багато в чому поступається спілкуванню face-to-face. Під час взаємодії через інтернет вирішення того чи іншого питання потребує набагато більше часу, ніж при живому спілкуванні.

etnografichna_ekskursia3Вся комунікація проходить в умовах, коли кожен з учасників знаходиться вдома, де в нього є значна кількість домашніх справ та зобов’язань, що не завжди дозволяють йому виходити на зв’язок чи брати на себе ту чи іншу проектну відповідальність. В умовах, коли проектом передбачені офлайн спілкування та візити до партнерів, що знаходяться в інших країнах, цього вдається певною мірою уникнути. Адже коли людина їде у відрядження, то вона так би мовити всі домашні справи «залишає вдома» і фокусується саме на завданнях проекту. Окрім того зміна звичної обстановки, отримання нових вражень стимулює людей до більш продуктивної і креативної роботи. Для того, щоб внести хоч трохи офлайн спілкування, а також для задоволення потреби в збиранні етнографічного матеріалу для екскурсії одним з етапів проекту був польовий. Протягом нього як з української так і з румунської сторони були здійснені виїзди на короткі відстані для проведення інтерв’ю з тими представниками населення, що нас цікавили в рамках проекту.

Комунікація в умовах карантину, а також занятість учасників «Спільне минуле – спільне майбутнє» в інших проектах спричинила зміни в запланованому графіку заходів. Внаслідок цього термін виконання проекту був продовжений до кінця вересня 2021 року. Через різне бачення фінального продукту, замість запланованого однієї відеоекскурсії ми створили дві. Одна з них присвячена трансформації культури румунів Півдня Україні та українців в Румунії, друга – змінам в традиціях та побуті чехів, що проживають на Півдні України. Презентація обох відео з обговорення відбудеться 26 вересня в онлайн режимі з використанням платформи ZOOM, після цього вона буде виставлена на платформі YouTube, де буде знаходитись у вільному доступі для всіх бажаючих.

Проект «Спільне минуле – спільне майбутнє» підтримує Європейський Союз за програмою Дім Європи

etno_logo_1etno_logo_2

Рубрики: Новини


Отзывов пока нет.

Ваш отзыв