Херсонська область: Індекс євроінтеграційного економічного поступу

Автор: . 02 Лип 2021 в 13:35

euro_index_miniЗа результатами дослідження Херсонська область посіла 6-е місце в рейтингу інтеграції регіонів України в європейський економічний простір.

euro_index_11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Індекс євроінтеграційного економічного поступу Херсонської області протягом п’яти років зріс у півтора рази. За підсумками 2019 р. регіон посів 6 місце в рейтингу областей за ІЄЕП, поліпшивши свою позицію з 2014 р. на 17 сходинок. Результати дослідження оголошені під час онлайн-конференції, проведеної Херсонською міською громадською організацією «Центр досліджень південноукраїнського прикордоння» спільно з Херсонським державним університетом, Поліським фондом  міжнародних і регіональних досліджень та Асоціацією регіональних аналітичних центрів за сприяння Програми «МАТRA» Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Учасники онлайн-конференції отримали електронні версії фінального аналітичного звіту. Захід проводиться в рамках проекту «Індекс євроінтеграційного економічного поступу: посилення підтримки громадянського суспільства у впровадженні проєвропейських економічних реформ в регіонах України», що реалізований Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень. Партнером проекту в Херсонській області є ГО  «Центр досліджень південноукраїнського прикордоння».

Динаміка результатів Херсонщини за період дослідження виглядає наступним чином

Динаміка результатів Херсонщини за період дослідження

З 2014 р. спостерігається стійка тенденція до збільшення Індексу з незначним зменшенням його у 2018 р. Найвище значення і найбільший приріст Індексу в Херсонській області були зафіксовані у 2019 році (ІЄЕП2019=0,3712), що дало змогу піднятися регіону на 6 місце серед всіх адміністративних областей України

Протягом досліджуваного періоду найбільш позитивний вплив на ІЄЕП Херсонської області мали показники Субіндексу інституційної підтримки євроінтеграційного поступу (СІП). Це, передусім: 2.4 (кількість проектів в рамках Європейського інструменту сусідства та інших доступних Україні програм ЄС, що реалізуються в регіоні відносно чисельності населення регіону) та 2.5 (питомий обсяг фінансування у рамках технічної допомоги ЄС у регіоні)

euro-index3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Помітно гірші результати за показником СТЕЗ – субіндексу торгівельно-економічних зв’язків. Фактори, що стримували динаміку ІЄЕП в Херсонській області, протягом всього досліджуваного періоду змінювалися. Здебільшого низькі позиції у рейтингу мала Херсонська область за показниками: 1.7 147 (частка експорту з регіону до ЄС), 1.8. (коефіцієнт зовнішньоторговельного обороту регіону з ЄС), 1.9 (індекс проникнення імпорту з ЄС).

Серед складових інституційної підтримки євроінтеграційного економічного поступу Херсонської області  щорічно низькі рейтинги отримували показники 2.2 (рівень цільової інституційної підтримки економічних процесів євроінтеграції), 2.3 (індекс інформаційної підтримки економічного вектору європейської  інтеграції регіону).

Результати дослідження оприлюднено, на їх основі розроблено рекомендації, які направлені в Херсонську обласну державну адміністрацію.

 

Рубрики: Новини


Отзывов пока нет.

Ваш отзыв