Культура пам’яті замість політики пам’яті

Автор: . 19 Жов 2016 в 18:00

dni-tovarisha-mini28 жовтня 2016 р. ХОВ САУ в рамках “Днів «Товариша-Горх Фока»” проводить міжнародну конференцію “Культурний, туристичний та політичний потенціал історичної спадщини барка «Товариш-Горх Фок»”.

 

dni-tovarishaЯк відомо, барк “Товариш-ІІ”, портом приписки якого тривалий час був Херсон, зараз під своїм першим іменем “Горх Фок-І” знаходиться у місті Штральзунд в Німеччині. За час свого перебування у Херсоні “Товариш” став справжнім символом міста. І зараз у Херсоні “Товариш” час від часу нагадує про себе культурними та бізнесовими ініціативами. Існують підстави вважати, що “Товариш/Горх Фок”  має суттєвий культурний, економічний, туристичний та політичний потенціал, який можна використовувати на користь територіальної громади Херсона.

Головними питаннями круглого столу будуть питання: якщо Херсон втратив “Товариша” фізично, то чи можна його зберегти як символ? Чим є “Товариш” для херсонської громади, що він символізує, чи варто цю пам’ять зберігати, у який спосіб і що вона може нам дати? Відповіді на ці запитання має підказати яким чином культура пам’яті “Товариша” може бути продуктивною не тільки для теріторіальної громади Херсона, а й України взагалі. На конференції та круглому столі ми маємо вирішити, як ми можемо реалізувати потенціал “Товариша” для: а) розвитку туризму в Херсоні; б) розвитку міжнародного співробітництва; в) розвитку культури; г) концептуалізації “культури пам’яті” для цього випадку.

Для “культури пам’яті” важливим є те, що в історії “Товариша” як у краплині солоної води відображається бурхлива та контраверсійна історія Європи ХХ століття. Хоча це судно декілька разів змінювало прапор і знаходилося у складі флотів ворогуючих держав, воно залишилося у пам’яті людей як мирне судно – навчальний вітрильник, з борту якого не було не здійснено жодного пострілу, судно на тлі якого робилися весільні фото і на палубі якого у дружній атмосфері зустрічалися громадяни різних країн. Історія “Товариша” свідчить про те, що історія, навіть контраверсійна, може об’єднувати, а не тільки розділяти. “Товарин/Горх Фок” може і зараз бути таким діалоговим майданчиком для жителів Херсона і Штральзунда, України і Німеччини взагалі. Майданчиком для осмислення спільної історії, культури, мистецтва. В цьому сенсі приклад “Товариша/Горх Фока” може бути вихідним пунктом осмислення концепта “кульутра пам’яті”, який би існував разом з поняттям “політика пам’яті” або навіть замінив би його.

До участі у заходах конференції запрошені фахівці зі сфери культури та туризму, брендінгу, історики, географи, громадські діячі з України та Німеччини, журналісти, держслужбовці, представники Інституту Гете та моряки, життя яких було пов’язано з “Товаришем”. Проходитиме конференція у Конфреренц-залі “Конгрес” на вул.Ярослава Мудрого, 7. Початок о 11-00. Повний список учасників та програма конференції уточнюється і незабаром буде оприлюднена на сайті soc.ks.ua

Круглий стіл проводиться за підтримки  Goethe-Institut у рамках програми «Культурно-освітня академія» в рамках проекту “Спільний товариш”. Проект фокусується на концептуалізації та формуванні культури пам’яті та діалогу стосовно до спільного україно-німецького історичного спадку, який уособлюється барком “Товариш-Горх Фок”.

 

Рубрики: Новини


Отзывов пока нет.

Ваш отзыв