«Демократія дослівно» вийшла за межі Херсона

Автор: . 06 Бер 2014 в 4:15

demokt-istor-miniПерший етап реалізації  проекту «Демократія дослівно» вже встиг довести свою актуальність. Методикою проведення громадських слухань у театральному форматі відразу зацікавилися у сусідньому Миколаєві, згодом на презентації досягнень  випускників польських стипендіальних програм у Львові проект здобув призове місце, а документальна вистава, створена у межах проекту була показана в рамках міжнародного театрального фестивалю. 

demokr-istorПроект «Демократія дослівно» з англійської перекладається як «Democracy verbatim». Крім всім зрозумілої «демократії», другим ключовим словом назви є «вербатім» – театральна технологія, за допомоги якої вистави створюються на базі фрагментів інтерв’ю з реальними людьми, на реальні проблемні теми. Опановувати та вдосконалювати цю та інші технології документального театру у Херсон на семінар «Вербатім та суспільство», що проходив з 29 вересня по 3 листопада 2013 р., приїхали режисери, драматурги, журналісти, активісти з Києва, Львова, Миколаєва, Одеси, Сімферополя, Харкова, Чернігова. Семінар був організований спільними зусиллями з польськими колегами зі Східноєвропейської платформи виконавчих мистецтв. Усі п’ять днів тривали дослідження, пошук, репетиції. Результатом роботи семінару став спектакль «День, у який нічого не трапилося» та пілотні громадські слухання на запропоновану виставою проблематику. Слухання, обговорення вистави тривали більш ніж сама вистава – а це понад години запеклої дискусії. Виставу було також відзначено і театральною спільнотою. Її було відібрано на ІІ Міжнародний театральний фестиваль «Документ», який 2013 року проходив у «мандрівному» форматі.

demokr-istor2Іногородні учасники семінару повезли нову методику привернення громадської уваги до місцевих проблем у свої міста. І ось вже за місяць у місті Миколаєві відбулася конференція «Ключові елементи забезпечення сталого розвитку міст», на якій особливу увагу було приділено і документальному театрові у доповіді «Можливості використання методів документального театру для актуалізації міських проблем та пошуку нових ідентифікацій міст». Метою конференції було сприяння об’єднанню зусиль органів місцевого самоврядування, громади міста задля вирішення актуальних міських проблем. Практично ця робота вже вилилися у інтерактивній документальній виставі із серії «Новий Миколаїв».
demokr-istor3А міжнародне визнання проект «Демократія дослівно» здобув на VII конференції випускників польських стипендіальних програм, яка пройшла у Львові 22-23 листопада з ініціативи Посольства Республіки Польща в Україні. В рамках конференції проходив конкурс досягнень стипендіатів у сфері українсько-польської співпраці. Керівник проекту «Демократія дослівно» Микола Гоманюк, як випускник стипендіальної програми ім.Л.Кіркланда, представив семінар «Вербатім та суспільство» у якості вдалого приклада кооперації українських громадських інституцій. Міжнародне журі відзначило проект «Демократія дослівно» третім місцем, а керівника проекту премією.

Рубрики: Новини


Отзывов пока нет.

Ваш отзыв