Круглий стіл в Херсоні напередодні Вільнюсу

Автор: . 15 Лис 2013 в 11:11

zrostannya ukraini11 листопада 2013 р. Центр досліджень південноукраїнського прикордоння ініціював проведення «круглого столу» «Зона вільної торгівлі з ЄС: очікування Херсонщини передодні підписання Угоди про Асоціацію». 

 

kruglij stol pered vilnusom1Захід проходив в рамках проекту, який реалізує Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень (м. Чернігів) у співпраці з Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій (м. Київ), другою робочою групою Української національної платформи Східного Партнерства та Асоціацією регіональних аналітичних центрів за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Сприяння в організації «круглого столу» надали Інформаційний центр Європейського Союзу при Херсонському державному університеті та Представництво ЄС в Україні.

В роботі «круглого столу» взяли участь місцеві експерти, професори університетів, депутати місцевих рад, представники бізнесу, місцевих органів виконавчої влади, громадських та партійних організацій, ЗМІ, а також представники Херсонської соціологічної спільноти. «Захід став дев’ятим серед 14 запланованих, що вже пройшли і пройдуть в різних обласних центрах України до кінця листопада та матимуть на меті започаткування на місцевому рівні неупередженої дискусії щодо переваг та викликів для регіонів створення зони вільної торгівлі з ЄС», – відзначив керівник Центру досліджень південноукраїнського прикордоння, Володимир Коробов.

kruglij stol pered vilnusom2Відкриваючи «круглий стіл», Валентин Підвисоцький, радник голови Херсонської облдержадміністрації, підкреслив, що очікуване у листопаді підписання Угоди про асоціацію з ЄС розглядається як важлива подія, яка здатна позитивно вплинути на інвестиційний клімат в цілому в Україні, зокрема – на Херсонщині. Тому зараз, за кілька тижнів до Вільнюського саміту, обговорення в Херсоні переваг та викликів поглиблення економічної співпраці з Європейським Союзом саме з точки зору специфіки Херсонської області є дуже важливою темою.

kruglij stol pered vilnusom3Віктор Гречин, експерт Інституту економічних досліджень і політичних консультацій (м. Київ), в формі цікавої доповіді-презентації розповів про економічні наслідки підписання Угоди про асоціацію. Спочатку він описав можливості і виклики, які надає Угода в цілому для України. Наприкінці виступу Віктор Гречин зупинився на регіональних особливостях, характерних для Херсонської області. Серед іншого, експерт наголосив на виключній важливості агропромислового сектору для регіону і на той позитивний ефект, що матиме підписання Угоди про асоціацію для українських експортерів. «Згідно результатів дослідження, проведеного співробітниками Інституту, після підписання Угоди про асоціацію обсяги українського експорту до країн ЄС у сфері АПК зростуть на 20% рік до року», – зазначив доповідач, додавши, що найбільшою мірою ефект відчують експортери зернових культур і соняшника. Експерт також навів приклади можливих варіантів співпраці європейських інвесторів з підприємцями і аграріями Херсонщини, підкресливши, що як для залучення і освоєння інвестицій, так і для адаптації українських виробників до нових конкурентних умов потрібно буде докласти багатьох зусиль.

kruglij stol pered vilnusom4В обговоренні взяв участь посланник, директор Австрійського культурного форуму (м. Київ) доктор Якуб Форст-Батталья, який розповів про перспективи співробітництва Херсонщини з Європейським Союзом в культурній сфері.

Обговорюючи економічні наслідки для Херсонської області приєднання України до Поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі з ЄС (ПВЗВТ), учасники «круглого столу» висловлювали схвальні оцінки поглиблення співпраці з європейськими країнами. Як відзначили, зокрема, радник голови Херсонської облдержадміністрації Валентин Підвисоцький найбільш вагомим позитивним ефектом поглиблення підписання Угоди стане запровадження чітких та прозорих правил ведення бізнесу, усунення корупційної складової. Будуть запроваджені умови для розвитку IT-технологій, зокрема, на базі Херсонського державного університету створюється основа для майбутнього потужного інтелектуального виробництва. У своєму виступі Володимир Коробов наголосив на необхідності не обмежувати економічну перспективу Херсонщини лише аграрним виробництвом і первинною переробкою аграрної сировини, мета економічної інтеграції – повернути Херсонській області індустріальний потенціал, налагодити виробництво сучасної промислової продукції.

Під час обговорення двома гостями були висловлені ідеї в дусі євроскептицизму. Зокрема – депутат Херсонської обласної ради, перший секретар обкому КПУ Анатолій Тарановський поставив під сумнів доцільність євроінтеграції. Один із молодих виступаючих – представник комсомолу виступив суто в мітинговому стилі, мовою лозунгів, яка контрастувала із тональністю і дискурсом експертного обговорення проблеми. Та перетворити «круглий стіл» на мітинг партійцям не вдалося.

Таким чином, під час «круглого столу» висловлювались різні думки, відбулася справжня дискусія, яка відображає стан громадської думки в регіоні.

Серед найбільш проблемних моментів для регіону учасники заходу називали потребу в адаптації національних стандартів якості до рівня європейських. Передусім, це стосується продукції агропромислового виробництва. У зв’язку з цим експерти наголошували на необхідності широкої державної підтримки процесів адаптування до стандартів ЄС.

Підбиваючи підсумки «круглого столу», проректор Херсонського державного університету, професор Валентина Федяєва відзначила, що приєднання України до ПВЗВТ дає передусім шанс на модернізацію та розвиток регіональної економіки, для використання якого необхідна кропітка робота і влади, і бізнесу, і інститутів громадянського суспільства.

Рубрики: Новини


Отзывов пока нет.

Ваш отзыв